torstai 1. marraskuuta 2012

Puolivälissä vai puolessavälissä?



Jihuu, meillä on hissiremppa jo puolessavälissä! Vai onko se puolivälissä vai sittenkin puolessavälissä ja kirjoitetaanko puolessavälissä yhteen vai erikseen. Puolivälissä kirjoittaisin automaattisesti yhteen, mutta puolessa välissä näyttää jotenkin paremmalta erikseen. Kielenhuollon ABC kuitenkin ohjeisti kirjoittamaan myös puolessavälissä yhteen.

Jollain tavalla oikein rakastan kaikkea kielenhuoltoa. Suomen kieli on kyllä aika kiero kaikkine pilkku- ja yhdyssanasääntöineen. Varsinkin yhdyssanat on välillä tosi pahoja. Itsekin tulee toisinaan virheitä tehtyä, mutta kyllä sellainen selviä kielioppivirheitä täynnä oleva teksti on kauheaa luettavaa. Pahimmat raapaisut näkee usein fb:ssa. Sinne tekisikin vähän väliä mieli kommentoida, että kyllä yhdyssana on aina yhdyssana :-)

Takaisin hissiremonttiin ja onko se sitten puolivälissä vai puolessavälissä. Jos kiipeän portaita ylös ja olen 2. ja 3. kerroksen välissä, niin saattaisin sanoa olevani puolessavälissä. Puolessavälissä on mielestäni tarkempi kuin puolivälissä. Puolessavälissä on ihan just puolessavälissä ja puolivälissä suunnilleen puolivälissä, ehkä muutaman askelman ylempänä tai alempana. Mutta siihen onko hissiremontti puolivälissä va puoilessavälissä, niin I-HAN SA-MA, kahden ja puolen viikon kuluttua se on VAL-MIS! Ja voihan se olla nyt puolivalmis, puoliksivalmis, puolet valmiina, puoliksi tehty, puolet kesken, puoleksi keskeneräinen, puolet tekemättä... Ah, mikä ihana suomenkieli...

Ps. Tästä pti tulla "miten ollaan selvitty hissiremontista"-postaus, mutta tästäpä tulikin puolivälipohdintaa. Selviytymisestä siis myöhemmin.

1 kommentti:

  1. No täältähän mä olisins aanu vastauksen mun kysymykseen. ;)

    Mä käyttäisin puolessavälissä. :)

    Mun kirjotuksissa on usein virheitä... Sori... ;)

    VastaaPoista