sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Lyrica

Kipulääkärikäynnillä marraskuun lopulla sain Lyrica-nimistä lääkettä hermokipuun. Paketinkin hain apteekista, mutta päätin silloin aloittaa lääkkeen käytön vasta parin päivän päästä. Siinä sitten ehdin ottaa selvää lääkkeestä ja aloin puntaroida kannattaako minun edes aloittaa koko lääkitystä. Kyseessähän ei ole mikään sellainen lääke, jota otetaan aina silloin tällöin, vaan Lyricaa syödään säännöllisesti aamuin illoin muutamien kuukausien ajan. Lääkkeen määrännyt, ja muutama muukin tuttu lekuri, varoitteli, että lääkkeestä menee usein pää aika sekaisin. Kestää muutamia viikkoja ennen kuin elimistö sopeutuu uusiin aineisiin. Apteekissa farmaseutti sanoi, että "sitten kun aloitat, niin kannattaa miettiä tarkkaan voiko lähteä kotoa mihinkään". Jep. Päätin siis, että mieluummin kärsin vaikka kivusta. kuin että pääkoppa menee ihan haperoksi. Oma kirurginikin mainitsi viime käynnillä, että moni tosiaan kärsii  ennemmin vaikka sitä kipua, kuin syö lääkettä joka aiheuttaa hirveitä sivuoireita. Niitti lääkkeettömyydelle oli kuitenkin epävarmuus siitä onko lääkkeestä tapauksessani edes mitään hyötyä: kipulääkärin sanoin: "lääke ei vie ärsytyksen tunnetta, mutta sitä voisi syödä ennaltaehkäisevästi".

Muutamia mainitakseni Lyrican haittavaikutuksia yleisimmistä harvinaisiin:


Heitehuimaus. Väsymys. Ruokahalun lisääntyminen. Sekavuus. Ajan ja paikan tajun           hämärtyminen. Ärtyneisyys. Tarkkaavaisuuden häiriöt. Kömpelyys. Muistin heikkeneminen. Vapina. Puheen tuottamisen vaikeudet. Kihelmöinti. Horros. Unettomuus. Päänsärky. Näön hämärtyminen. Kaksoiskuvat. Kiertohuimaus. Tasapainohäiriöt. Suun kuivuminen. Oksentelu. Ummetus. Ilmavaivat. Turvotus. Humaltunut olo. Epänormaali kävelytyyli. Painonnousu. Ruokahaluttomuus. Omakuvan muutokset. Levottomuus. Masennus. Kiihtyneisyys. Mielialan vaihtelu. Sanojen hapuilu. Aistiharhat. Poikkeavat unet. Paniikkikohtaukset. Apatia. Epätavallinen olo. Ajatteluvaikeudet. Muutokset näkökyvyssä. Epänormaalit silmänliikkeet. Nykivät liikkeet. Refleksien heikkeneminen. Ylivilkkaus. Liikevapina. Tajunnantason aleneminen. Pyörtyminen. Meluherkkyys. Silmien turvotus. Sydämen rytmihäiriöt. Kuumat aallot. Hengitysvaikeudet. Vatsan turvotus. Suun alueen puutuminen. Hikoilu. Ihottuma. Lihasnykäykset. Lihaskouristukset. Virtsaamisvaikeus. Virtsankarkailu. Voimattomuus. Kaatuminen. Jano. Muutokset sydämen sykkeessä. Nenäverenvuoto. Hajuaistin häiriö. Putkinäkö. Karsastus. Kiristävä tunne kurkussa. Nielemisvaikeudet. Liikkeiden hitaus. Kirjoitusvaikeudet. Lihasvaurio. Nesteen erittyminen rinnasta. Rinnan epänormaali kasvaminen. Kivuliaat kuukautiset. 

Jos olisin aloittanut (tai vielä joku päivä aloitan) Lyrican, niin pahimmassa tapauksessa musta tulee  ylipainoinen hyypiö, joka kävelee epänormaalisti horjuen ja silmät nykien. Vatsa pömpöttää, erikokoisesta tissiparista suihkuaa ja pissa valuu lahkeesta. Kävelen lihakset nykien kuin hidastetussa filmissä silmät turvonneina toisen katsoessa itään ja toisen länteen veren valuessa nenästä. Jep, tämä olisi kauhukuva miltä voisin näyttää, mutta entäs sitten sitten kaikki muutokset pään sisällä.. Melkeinpä mieluummin kestän tämän ärsytyksen iholla kuin muutun ihan toiseksi persoonaksi.

4 kommenttia:

  1. Huh, mikä lääke. :O En ihmettele ettet sitä syö. Ja jos vielä pitäisi kaikkien oireiden kanssa odottaa se muutama viikko että ne ehkä lakkaa...


    Mutta pakko silti sanoa että kyllä mua vähän naurattikin toi sun kuvaus... Vaikka ei saisi.

    VastaaPoista
  2. Aloitin itse Lyrican 6 vrk sitten viimeisenä oljen kortena ja pitkin hampain käden hermokipuun (TOS ja CRPS) . Pahaa oloa, turvotusta, näön hämärtymistä sekä horroksessa oloa tähän mennessä ilmennyt :(
    Hyvänä puolena mainittakoon mielialan kohentuminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti Lyricasta on kohdallasi apua. Lääkärit kovin ylistävät Lyrican tehoa pitkässä juoksussa, joten toivotaan että haittavaikutukset pian häviävät. Tsemppiä!

      Poista