lauantai 5. tammikuuta 2013

ENMG-tutkimus

Hyvää alkanutta vuotta vain kullekin :)

Perjantaina oli vihdoinkin aika hermoratatutkimukseen. Tutkimus oli ERITTÄIN epämiellyttävä ja kivulias. Sivuilla toimenpidettä verrattiin hammaslääkärikäyntiin, mutta sanoisin, että aika paljon hurjempi. Koko tutkimuksen ajan makasin laverilla ja katselin kattoon. Lääkäri testaili ties kuinka monesta kohtaa vastetta sähköshokkeja antamalla. Ei muuten ollut ihan mitään pikku sähköiskuja, vaan myös sellaisia, etä koko käsi lennähti ilmaan. Väittäisin, että niitä annettiin yhteensä vähintään sata.

Hetkeä myöhemmin tajusin, että sähköshokit olivat pientä verrattuna siihen, kun neula tungetaan lihakseen ja pyöritellään siellä + että joudun samalla painamaan vastaan. Helkuta että teki kipeää. Kipua on viimeisen viiden kuukauden aikana tullut tunnettua aika paljon, mutta kyllä tämä oli taas yksi huippuhetkistä. Ehdottomasti pahin lihas oli tuo peukalon ja etusormen välissä oleva. Onneksi se on nyt ohi. En muuten ihan helposti mene enää toiste. Tutkimuksen jälkeen käsi oli kirjaimellisesti kuin katujyrän alle jäänyt.

Tutkimuksesta selvisi, ettei mikään hermo ole ainakaan rikkipoikkikatki. Tämä nyt oli selvä entuudestaankin, mutta jotain häikkää löytyi, joskaan niille ei nyt mitään tehdä. Aika parantaa.

Ote kertomuksen yhteenvedosta:

Neurografia ja potilaan tuntohäiriö viittaavat N. cutaneus antebrachii lateraliksen osittaiseen aksonaaliseen vaurioon oikealla; kontiuniteetti on tallella mutta vasteen koko on oireetonta puolta selvästi matalampi (>50 %). Leikkausarpi kulkee lähellä hermon kulkukohtaa; mahdollisesti ollut venytystä itse trauman tai toimenpiteen aikana. Muuhun ääreishermovaurioon viittavaa ei tule esiin. Potilas keroo kyynärvarren hyperestesian jo helpottaneen; tätä ollut voimakkaampana aiemmin; nyt enää hyvin distaalisesti. Ei kipuja. Mikäli jatkossa tarve tutkia hyperestesia oiretta suosittelen kylmä-lämpötuntokynnysmittauksia ohuiden säikeiden tutkimista varten.

Eli tutkimuksesta selvisi häikkää suunnilleen arven alueella. Siellä ajoittain kipuja, mutta ihan ok. Ranteen sisäsivu oli tutkimuksessa kunnossa, joskin siinä edelleen esiintyy erittäin ärsyttävää tunnetta, joka on levinnyt myös peukun alueelle. Selviäisiköhän tämä siinä ohuiden säikeiden tutkimuksessa?

1 kommentti: