keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Pysyvä haitta (haittaluokitus)

Kuten olen monesti jo maininnut, niin heti tapaturman jälkeen sanottiin, ettei käteni tulee palautumaan entiselleen. Lääkäreiden mukaan ainakin kyynärvarren kiertoon tulisi jäämään vajetta. Mahdollisesti myös ojennus-koukistus- liikkeeseen. Pysyvän haitan aste arvioidaan aina vuoden kuluttua viimeisimmästä operaatiosta. Minun tapauksessani ensi vuoden elokuussa. Varmasti käsi on silloin  parempi kuin tällä hetkellä, mutta koska se nyt puolen vuoden jälkeenkin on edelleen aika "kränkkä", niin tuskinpa siitä entisen veroista saadaan tekemälläkään. Ihan mielenkiinnolla etsiskelin hieman tietoa pysyvän haitan määrittämisestä sekä korvaussumman maksamisesta.

Onnettomuus sattui vapaa-ajalla ja niinpä omaehtoisessa vapaa-ajan tapaturmavakuutuksessa on ehto pysyvän haitan kertakorvauksesta. Eihän se paljon tulee olemaan, eikä todellakaan tulee korvaamaan käden vajaavaisuudesta aiheutuneita ja aiheutuvia haittoja, mutta on toki parempi kuin ei mitään.

Haittaluokitusasteikko jakaa haitat 20 (1-20) luokkaan, joista 20 on suurin haitta.
Jos vakuutuksen maksimi kertakorvaussumma olisi esim. 20 000 €, niin haittaluokituksella 3, olisi kertakorvausmma 20 000 / 20 * 3 = 3 000.

FINLEXin (linkki) sivuilla on eriteltynä melko tarkasti eri vammojen aiheittamat haittaluokat.

Omaa tämänhetkistä tilannetta koskevia haittoja ja haittaluokkia ovat:

Ranne jäykkä, hyvä asento 2
Kyynärvarren kiertoliike rajoittunut tai puuttuva, asennosta riippuen 2-4
Kyynärnivel jäykkä, hyvä asento 4

Jos kyseessä olisi vasen tai heikompi käsi, niin haitta-aste olisi yhtä pienempi.

Saa nähdä tuleeko näistä asioista ensi kesänä taistoa vakuutusyhtiön kanssa. Muistelen joskus lukeneeni, että vakuutusyhtiön lääkärit ovat hyvin nihkeitä korvauspäätöksissään...



1 kommentti: