perjantai 31. elokuuta 2012

Kotiäidin kuilu

Kuva: www.kela.fi

Kaatumista seuranneena päivänä valkeni ikävä tosiasia; en kertakaikkiaan pysty enää hoitamaan lapsia kotona. Samalla tajusin, että menetän myös tuloni eli ruhtinaallisen kodinhoidontuen. Aloin selvittää mistä sitä rahaa olisi mahdollista saada. Kelan sivuilta löytyi karmaiseva totuus: hoitovapaalta sairaslomalle siirryttäessä on ensin 55 päivän omavastuuaika ja tämän jälkeen minimipäiväraha 22 e/pvä. Soitin vielä kelaan varmistaakseni asian. Kelan virkailija totesi olevansa pahoillaan, että tällaisia kuiluja löytyy ja toivotteli hyvää jatkoa, kun väänsin itkua puhelimen toisessa päässä. Puhelussa oli kyllä se positiivinen asia, etten ihan nollatuloilla ole tuota 55 päivää. Ennen äitiyslomaa olin hiukan ehtinyt tehdä ansiotyötä ja saatava omavastuuajalta tulee olemaan 6 e/ pvä. Hah-hah, ihan yhtä tyhjän kanssa.

Kelan sivuilta löytyy tutkimusblogi, josta löytyy perusteltuja kirjoituksia ja kannanottoja ajankohtaisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista. Sieltä löysin ihan nasevan kirjoituksen aiheesta; "onko kotiäidillä oikeus sairauspäivärahaan".

..."Sairauspäivärahan määrä lasketaan pääsääntöisesti edellisen vahvistetun verotuksen työtulojen mukaan. Kotihoidon tuella lastaan hoitavalla ei verotuksessa vahvistettuja työtuloja päivärahan määräytymisen tarkasteluvuonna ole kuitenkaan välttämättä ollut lainkaan taikka ne ovat vähäisiä. Tuon verotusvuoden tulot ovat saattaneet koostua tyystin vanhempainpäivärahoista tai pelkästä kotihoidon tuesta, joita ei kuitenkaan hyväksytä ansiosidonnaisen sairauspäivärahan laskentaperustaksi. Perhevapaalla oleva putoaa tällöin sairauspäivärahan minimirahalle, joka vuonna 2010 on noin 22 euroa arkipäivältä. Lisäksi minimipäiväraha maksetaan vasta 55 kalenteripäivän omavastuuajan jälkeen, kun normaalisti omavastuuaikaa ovat vain sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää...

...Sairastumisen jälkeen menot usein kasvavat. Lisäksi lapsiperheiden talous on usein viritetty tiukimmilleen juuri hoitovapaa-aikana. Useimmin kotona lapsia hoitaa äiti, ja monissa perheissä lasketaan tarkkaan, kuinka kauan perheellä on varaa lasten kotihoitoon ennen kuin äidin täytyy palata työelämään. Äidin sairastuminen ja etenkin sen epäonninen ajoittuminen voi ajaa perheen yllättävään ahdinkoon. Kuinka moni hoitovapaalla oleva tai sen sopivaa pituutta aprikoiva mahtaa osata ennakoida hoitovapaan aikana sairastumisen taloudellisia seurauksia?


Kotivanhempien heikko sairausturva on yksi esimerkki siitä, kuinka järjestelmän monimutkaisuus ja hajanaisuus voi johtaa yllättäviin ja epäoikeudenmukaisilta kuulostaviin tilanteisiin. Kaikkia eteen tulevia tilanteita on mahdotonta ennakoida siten, että osaisi toimia etukäteen itselleen edullisella tavalla, jotta olisi myöhemmin oikeutettu etuuteen, jota ei aikaisemmin edes osannut aavistaa tarvitsevansa. Vähintäänkin tähän tarvittaisiin melkoista sosiaaliturvan asiantuntemusta."

Lue kirjoitus kokonaisuudessaan KELA - onko kotiäidillä oikeus sairauspäivärahaan

Yllättävä ja epäoikeudenmukainen tämä tilanne tosissaan on. Itseltäni lähti ainoat tulot ja tilalle tuli mm. päivähoitomaksut. Jos tilanne olisi ollut normaali, olisin saanut hoitaa lapset kotona ja suunnitelmissa oli aloittaa keikkahommat nyt syksyllä yhtenä/kahtena viikonloppuna/kk. Tulonmenetystä kertyy yllättävän paljon; laskeskelin, että pahimmillaan 2000e/kk, kun otetaan huomioon hoitomaksut sekä kodinhoidontuen ja palkkatulojen menetys. Tässä joutuu ihan oikeasti alkaa laskea senttejä.

Koska ennen lastensaantia olen ollut päätoiminen opiskelija, en ole tienannut mitään huimia summia, vaikka töitä olen aina opiskelun ohella paiskinutkin. Sen verran tilipussi on kuitenkin karttunut, että olen pystynyt syömään ravintoloissa aina silloin tällöin, ostamaan vaatteita kun huvittaa ja matkustelemaan 1-2 kertaa vuodessa. Juuri ennen äitiyslomalle jäämistä tein lyhyehkön sijaisuuden, jossa tuntipalkkani oli 52e/h. Nyt se on sitten 6e/pvä. Jokin tässä systeemissä mättää! 

Nykypäivänä suositetaan, että lapsi pystyttäisiin hoitamaan kotona mahdollisimman pitkään, aina 3-vuotiaaksi asti. Moni äiti on kotona pitkäänkin, varsinkin jos perheeseen syntyy lisää lapsia. Jos äiti tuona aikana joutuu tapaturmaan tai muuten sairastuu vakavasti, on kuiluun putoaminen varma. En usko, että monella on käynyt edes mielessä tälläinen tilanne. Luulisi, että yhteiskunta turvaisi kotiäidin aseman hieman paremmin, erityisesti koska pienten lasten kotihoitoa niin suuresti kannatetaan. Ainakin minun kohdallani auttaisi se, että vanhempainpäivära laskettaisiin perusteeksi ansiosidonnaiselle sairauspäivärahalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti